Vlastní kuchyně

Výhody

Víme co vaříme, víme co dětem dáváme - žádné směsi, žádné glutamáty ...

V září 2013 jsme otevřeli druhou kuchyňi pro přípravu obědů do našich školek, která je umístěna v přízemí provozovny „Točitá“.  

První naše kuchyně je v Měšicích u Prahy v měšické školce ProFamily.

Kuchyň je schválena a pravidelně dozorována Hygienickou stanicí pro hl. m Prahu. Schválení a dozor se týká též převozu jídel do ostatních poboček včetně výdeje přímo na pobočce. 

Kuchyně je vybavena profesionálním kuchyňským zařízením vč. konvektomatu s vývinem páry, což vede k vyšší nutriční hodnotě připravovaných jídel a zachování vyššího množství vitamínů s porovnáním s běžnými způsoby tepelné úpravy.   

Při tvorbě jídelníčku jsme vázáni dle vyhlášky 107/2005 ( Vyhláška o školním stravování ) dodržovat plnění tzv. Spotřebního koše. Jídelníček je sestavován vždy měsíc dopředu s cílem upravení kombinace pokrmů tak, aby byly živiny co nejefektivněji zkombinovány a přinesly dětem co největší užitek v souladu s legislativou reprezentovanou spotřebním košem. Opíráme se též o Metodický návrh Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR navrženým Ministerstvem zdravotnictví ČR a navíc zařazujeme do jídelníčku pokrmy z netradičních plodin jako jsou jáhly, kuskus, pohanka, bulgur či obilné vločky. Dle metodiky se opíráme o následující zásady:

Polévky: 

Zeleninová              často              
Luštěninová 3x za měsíc
Drožďová 1x za měsíc
Vývary často

Hlavní jídla:

Ryby                            2x za měsíc     
Drůbeží maso 3x za měsíc
Vepřové maso 4x za měsíc
Hovězí maso, králík 5x za měsíc
Bezmasá, zeleninová 4x za měsíc
Sladký pokrm 2x za měsíc

Přílohy:

Brambory 5x za měsíc      
Bramborová kaše 2x za měsíc
Těstoviny 3x za měsíc
Rýže  4x za měsíc   
Houskové knedlíky 2x za měsíc
Bramborové knedlíky 1x za měsíc
Luštěniny                  2-3x za měsíc    

Výběr surovin

Jelikož zdravé a vhodné vaření pro děti v sobě zejména zahrnuje výběr vhodných surovin, vybíráme pouze čerstvé a kvalitní suroviny s jasným původem. Vaříme bez zbytečných příměsí, polotovarů a potravin s nevhodnými „éčky“. 

Vzhledem k volbě nákupu kvalitních gastronádob a zejména díky rychlosti dodání jídla do poboček ( rozvoz jídel je pouze pro naše zařízení ) není nutné jídlo znovu ohřívat a tím zbytečně přicházet o hodnotné živiny. Teploty jídel při výdeji zpravidla vždy oscilují kolem hodnoty 80 °C.
K dochucení pokrmů používáme čerstvé a sušené bylinky, různé variace bioproduktů, sůl s obsahem jódu pouze v minimálním množství. Hotové pokrmy nikdy nedosolujeme.  

 Do jídelníčku školky zásadně nezařazujeme smažená a tučná jídla, ani „alergenní“ suroviny.

Diety

Vaříme bez příplatku pro děti se zvláštní dietou, bezlepková, bezlaktózová atp.  Knedlíky připravujeme vždy domácí dle tradičních receptur. Žádné suché směsi, žádný drobivý polotovar bez vajíček a mléka s přídavkem kurkuminu. Polévka je vždy z masového či zeleninového vývaru bez přídavku kuchyňských polotovarů jako např. instantních bujónů plných glutamátů či populárních tekutých bujonů ve vaničkách. Jednou týdně dětem upečeme k svačině domácí koláč.

Biopotraviny a Bio do škol

Jsme zařazeni do garantovaného projektu využívání biopotravin. Zavázali jsme se využívat kvalitní biopotraviny jejichž garantem kvality a plnění našeho závazku je společnost Country Life a projekt BioŠkoly.

 

Projekt BioŠkoly je realizován za přispění společností: BioPark  ,  Country LifeProBio 

Vážíme si našich dodavatelů kterými jsou mimo jiné: Farma rodiny Němcovy , Maso Branžovský, Česká masna, Rybářství Studenec

 

Jak děláme domácí houskový knedlík ?

Podívejte se na video z kuchyně:

Domácí knedlíky

Rajskou omáčku 

A jak pečeme Mrkvovou buchtu ? 

 

FOTOGALERIE
zavrit